Leden aan het woord

Welkom bij ons interviewrubriek! Elke periode komt er een lid aan het woord. Diegene vertelt dan over zijn of haar doelen, bezigheden en andere drijfveren in het leven. De levensbaas van deze periode is: Jori Lamboo.

Vertel eens wat over jezelf, wie ben jij?

“Ik hou ervan om druk bezig te zijn en nieuwe prikkels op te zoeken en dingen te organiseren. Een van die dingen is Levensbazen, waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben. Ik sport ook erg veel, namelijk voetbal en tennis, daarnaast ben ik nu ook voor een marathon aan het trainen. Verder ben ik graag creatief bezig en zit ik in een dispuut.”

“Ik sluit mij graag aan bij iemand die een mooi idee heeft. Ook al is het soms niet helemaal binnen de lijntjes”

Met welke activiteiten en projecten ben je de laatste tijd bezig?

“Een voorbeeld is wel het lustrum-nummer wat ik heb geschreven dat op Spotify staat. Dat is wel echt een prestatie waar ik trots op ben. Nu zijn we alweer bezig met een disstrack die ik samen schrijf met een paar dispuutsgenoten. Maar ook dat ik nu aan het trainen ben voor een marathon, dat is in mijn ogen echt een gaaf doel. En ik zit nu in Bonaire. Dat komt ook omdat ik graag aansluit bij iemand die een mooi idee heeft. Ook al is het soms niet helemaal binnen de lijntjes.” 

Haal je veel energie uit deze projecten? Zo ja, hoe dan? 

“Ja, het geeft me geluksmomentjes van dat je iets bereikt hebt. Dus een doel hebben en dat bereiken en dan dat succesmomentje, dat geeft mij energie. Dat geldt vooral voor de projecten die ik erg gaaf vind, dan krijg ik er energie van.  

Mede door de community talks van Levensbazen heb ik ontdekt dat het spelen van een slachtofferrol met je kan doen. Daar was ik heel erg goed in, om vaak de slachtofferrol te zoeken, en dan te zeggen; ‘het leven overkomt je’. 

En wat ik heb geleerd is dat mensen geneigd zijn om te ontkennen dat het leven je overkwam, dat snapte ik nooit aan mensen. Ik denk nog steeds dat het leven je overkomt. Als je juist in die slachtofferrol gaat zitten en alleen maar de focus legt op je wat overkomt en wat slecht is, dan zal het alleen maar moeilijker worden. Voor mij was het inzicht meer: het is er, maar je kunt er iets aan doen.” 

Kun je een concreet voorbeeld geven waarbij je in de slachtofferrol zat? En dat je op een punt dacht: dit is niet goed, dit is een fixed mindset, hier moet ik uitkomen? 

“Ja, waar ik meteen aan moest denken is dat ik heel erg moest wennen aan online interactie met mensen. In mijn hoofd popte vooral de gedachte: ‘Ja rot op met online, het is helemaal niet leuk om met mensen op deze manier te spreken’. En om eerlijk te zijn blijf ik er wel bij dat in het echt afspreken veel leuker is, maar dit was wel echt een fixed mindset. Ik heb zelf namelijk ook ervaren dat je het veel leuker kunt maken. Dit is een van de dingen die in mijn hoofd opkomt, maar ik heb er nog wel meer.” 

Goed om te horen! Wanneer je in een dipje zit, hoe kom je daar dan uit? 

“Vaak heb ik van deze dipjes, en tot voor kort wist ik niet goed wat ik hier mee moest doen. Vooral ook omdat ik op zo’n moment vaak in de slachtofferrol kon duiken, wanneer het mij overkwam. De laatste tijd heb ik ontdekt dat ik met muziek best wel mijn eigen vibe kan beïnvloeden, waar ik ook een berichtje over heb geschreven op het platform.  

De laatste tijd probeer ik op aanraden van Tim (één van de oprichters van Levensbazen) het dipje toe te laten en met mezelf afspreken hoe lang ik mij even slecht mag voelen. En dat is echt een groot verschil met wat ik eerst deed, want eerst ging ik me er altijd tegen verzetten. Nu zeg ik tegen mezelf: ‘Vooruit, nu mag je jezelf even heel stom voelen, en daarna zet ik een blij nummer op en dan ga ik eruit.’ Dat is een nieuwe tool die ik de laatste tijd veel gebruik en bij mezelf toe laat en die werkt eigenlijk heel erg goed.” 

Wat heb je op je bucketlist staan? Is er iets wat je in de toekomst graag wil doen? 

“Eén van mijn doelen is om meer te investeren in relaties die ik al heb. En dan wat minder in nieuwe relaties. Dus vooral familie en vrienden. Proberen iets meer mijn ogen te richten op wat ik al heb, in plaats van wat ik nog allemaal zou kunnen krijgen. Dat is iets waar ik dit jaar goed op ga focussen.” 

“Voor mij ben je een levensbaas als je de stap durft te zetten om verder te kijken naar wie je bent en wat je wilt.” 

Misschien wel de belangrijkste vraag die ik wil stellen is: ben jij een levensbaas? 

“Ja! Zeker weten” 

Wat is voor jou de definitie van een levensbaas? 

“In principe ben je voor mij een levensbaas als je gewoon de stap durft te zetten om eens verder te kijken naar wie je bent en wat je wil. Misschien is dat een kleine stap, maar voor mij ben je dan al een levensbaas. Helemaal wanneer je daarna ook actie kunt en durft te ondernemen. Iemand die in de spiegel durft te kijken en gewoon zegt: ‘Dit ben ik, hoe gaan we het aanpakken.’ Als je dat kunt, dan denk ik dat je al een belangrijke skill als levenbaas beheerst!  

“Hulp vragen is niet opgeven, maar juist weigeren op te geven”  

Heb je nog iets wat je daaraan wil toevoegen? 

“Wat ik vooral belangrijk vind is dat acties vanuit jezelf moeten komen. Dat je in de spiegel kijkt en van jezelf weet wat je wilt en daar ook naar handelt. In plaats van dat je actie onderneemt naar wat andere mensen zeggen.” 

Heb je nog tips voor mensen die ook een levensbaas willen zijn? 

“Ja, twee stappen. De eerste stap: wees lief voor jezelf. En de tweede is: omring jezelf met mensen die jou beter maken, je zien staan en jouw talenten zien voor de beste versie van jezelf die je bent. En niet mensen die dat niet zien. Durf ook hulp te vragen in de dingen waar je minder goed in bent. Want dat is hoe ik het zie: hulp vragen is niet opgeven, maar juist weigeren op te geven.” 

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)