op 15 maart 2021 kwam miljardair en topondernemer Jeff Hoffman een workshop geven voor de Levensbazen Community. Lid Jules Meijer deelt in deze blog zijn ervaringen.
Wat maakt sommige mensen succesvoller dan anderen? We hebben allemaal 24 uur per dag. Allemaal 168 uur per week. Hoe kan het dan dat sommigen zoveel meer gedaan krijgen dan anderen?
Jeff Hofman is zo’n persoon die ogenschijnlijk veel meer gedaan krijgt dan anderen. Jeff is een succesvolle ondernemer die meerdere bedrijven in verschillende industrieën heeft opgestart. Door de jaren heen heeft hij mooie successen, maar ook zeker tegenslagen gehad. Zijn ervaringen op het gebied van ondernemerschap, bedrijven starten en succes, bevatten mooie lessen voor mensen die aan zichzelf willen werken. Ik deel in deze blog de top drie lessen van Jeff Hofman.
Les 1: Thought Leadership
Als je denkt aan iemand zoals Albert Einstein, Leonardo da Vinci of Galileo Galilei, wat maakte hen zo anders dan de mensen om hen heen? Waarom hebben we hun namen wel onthouden en anderen niet? Deze namen staan in onze geschiedenisboeken, omdat deze mensen in staat waren om buitengewone dingen te doen en te bedenken in hun hun tijd.
Hetgeen dat deze mensen anders maakt is dat zij thought-leaders waren in hun tijd.
Waarom is thought-leadership belangrijk?
Thought-leadership betekent dat jij de gedachte-leider wordt van jouw industrie. Als jij succes wil behalen, dan heb je thought-leadership nodig volgens Jeff. Bedenk hoe de toekomst van jouw industrie eruit kan zien, welke vernieuwende ideeën kan je verzinnen?
Hoe zorg je ervoor dat je een gedachte leider kan worden?
De techniek is vrij simpel (maar niet makkelijk!): deel jouw visie en verhaal met de topmensen uit de industrie. Blijf hierin focussen op het wenkende perspectief, het mooie toekomstbeeld.
Stel je voor dat jij een start-up hebt in de voedselindustrie en je mag jouw start-up pitchen aan investeerders. Je hebt slechts kort de tijd om ze te overtuigen van jouw visie.
Denk eens voor jezelf na (neem even de tijd en doe dit ook!), wat zou je zeggen tegen de investeerders?
Als je antwoord neer kwam op: “mijn producten zijn van uitstekende kwaliteit en heel uniek”. Meh, dat zei de vorige tien kandidaten ook al. In plaats daarvan, raad Jeff aan om over jouw verhaal te praten.
Bijvoorbeeld: “Met behulp van mijn startup gaan we 1 miljoen kilo voedselverspilling tegen binnen 5 jaar. Op deze manier laat je zien waarom je doet wat je doet. Praat niet over je product, praat over jouw verhaal. Zorg ervoor dat jij goed wordt in het oplossen van problemen die voor anderen waardevol zijn en wordt een thought-leader in jouw veld.
Les 2: Info Sponging
Maar hoe kom je op die innovatieve ideeën en gedachten? Jeff benadrukt dat je innovatief moet blijven en dat je patronen moet gaan zien die anderen nog niet eerder hebben gezien. Hoe doe je dit? Volgens Jeff is info-sponging de beste manier om innovatieve ideeën te krijgen.
Info-sponging is een techniek die je dagelijks toe kan passen om innovatieve en vernieuwende ideeën te vergaren. Het idee achter info-sponging is dat je elke dag(!) nieuwe dingen leert, die niet te maken hebben met jouw vakgebied. Je zou bijvoorbeeld de ene dag iets kunnen leren over hoe 3D printen werkt, terwijl je de andere dag iets leert over hoe katten altijd op hun voeten landen (klinkt niet zo slecht toch?). Waar je over leert maakt niet uit, zolang het maar buiten je industrie is.
Jeff gebruikt deze techniek elke ochtend voor minimaal 15 minuten. Hij zorgt ervoor dat hij dagelijks buiten zijn eigen kennisveld gaat, bewust om nieuwe dingen te leren. Dit doet hij zodat hij in staat is om verbanden te leggen tussen verschillende stukken kennis/informatie, die anderen nog niet hebben gelegd. Daarna, op het einde van de sessie, schrijft hij in één zin op wat deze nieuwe kennis betekent. Dit zal niet altijd helemaal logisch zijn, maar dat maakt niet uit.
Puzzelstukjes
Je kan het zien als losse puzzelstukjes. In eerste instantie weet je niet echt wat het betekent, maar zodra je meer en meer puzzelstukjes hebt, begin je de volledige puzzel te zien. Dit zal je in staat stellen om nieuwe en innovatieve verbanden te leggen, waar anderen nog nooit eerder over na hebben gedacht.
Les 3: There is no they
Misschien heb je veel inspiratie om aan de slag te gaan met een tof project of bedrijf, maar denk je bij jezelf: ‘waar ga ik al die motivatie vandaan halen om dit te doen? Hoe zorg ik voor de discipline om dit vol te houden?’ Volgens Jeff kan een inspirerende visie helpen om intrinsiek gemotiveerd te blijven om te doen wat je wilt doen. Zijn inspiratie is het beste uit te leggen aan de hand van zijn meest favoriete quote en een van zijn verhalen. Zijn meest favoriete quote is: “there is no they”. Om te begrijpen waar deze quote vandaan komt en wat het betekent, neem ik je graag mee in een van zijn verhalen.
Jeff zat op een late middag in een hotelkamer in New York en hij voelde zich somber. Hij had op dat moment meer dan genoeg geld verdiend, maar het geld maakte hem niet gelukkiger. Hij voelde misschien juist het tegenovergestelde, hij voelde zich een beetje schuldig voor het geld dat hij had verdiend en hij wist niet goed wat hij moest doen. In zijn sombere stemming zat hij televisie te kijken, zonder veel gevoel. Toen kwam er ineens een nieuwsbericht voorbij dat zijn aandacht trok. Het was een bericht over een opvangcentrum voor vrouwen die vanwege huiselijk geweld niet meer thuis konden wonen. Een van de vrouwen stond de interviewer te woord en was ten einde raad.
Een wonder
Het opvangcentrum zat in grote problemen. De schulden konden niet meer worden betaald en het opvangcentrum zou binnen twee weken sluiten. De vrouw die werd geïnterviewd wist niet wat ze moesten doen ‘we kunnen nergens heen’ zei ze tegen de interviewer. Dit bericht raakte Jeff diep, hij vond het zo sneu en hij hoopte dat er iemand was die wat voor deze vrouwen zou kunnen doen. Plotseling draaide zijn stemming volledig om. Hij had een fantastisch inzicht: “there is no they”! Jeff realiseerde zich dat iedereen denkt van: “zij zouden die mensen moeten helpen”. Iedereen zegt: “zij moeten het doen”. Toen had Jeff zijn inzicht. Er is geen “zij”. Jij moet het doen. Jij moet ze helpen. Jeff belde meteen met de bank om de schulden van het opvangcentrum af te betalen.
De volgende dag zag hij het nieuws en het ging weer over het opvangcentrum. Dit keer stond de vrouw te huilen van vreugde. ‘Wat is er gebeurd?’ vroeg de interviewer. De vrouw reageerde: ‘Een anonieme geldschieter heeft de kosten van het opvangcentrum voor twee jaar betaald! We kunnen hier veilig blijven! Het is een wonder!’ Jeff zag dit interview geëmotioneerd toe en hij realiseerde zich een ander mooi inzicht:
“jouw succes, is het wonder van iemand anders”
Er zijn geen anderen die het doen. Er is geen “zij”. Het gaat niet om het geld, het gaat om contributie. Het helpen van anderen en teruggeven aan de wereld. Hij vindt dat je je waarden moet leven om een succesvolle leider te zijn en een van zijn waarden is “people over profits”. Tot op de dag van vandaag is dit wat Jeff motivatie en inspiratie geeft. Een eerlijkere, mooiere en betere wereld creëren voor ons allemaal. Onthoudt: There is no they.
Deze blog is geschreven door Jules Meijer, lid van de Levensbazen Community.
0 reacties