Elke maand bespreken wij een boek dat voor ons als Levensbazen opvalt of aanspreekt. Het boek van de maand is Sapiens van Yuval Noah Harari.
Sapiens Yuval Noah Harari
Dit boek is geschreven door Yuval Noah Harrari. Hij is geschiedenisdocent aan de universiteit in Jeruzalem. Hij schrijft op een heel toegankelijke manier en maakt grote, ingewikkelde onderwerpen makkelijk behapbaar.

Honderdduizenden jaren geleden begint het verhaal. Toen er kleine groepjes mensapen ergens in Afrika rechtop gingen lopen en hun overlevingstechnieken bleven innoveren. Het boek schrijft op een makkelijke manier over de geschiedenis van de mens en waarom de samenleving is zoals die nu is.
Via een lange reis, langs verschillende menssoorten, religies, kolonisaties gaat het helemaal tot de moderne tijd. De Homo sapiens hebben de wereld overgenomen, maar waarom niet de Neanderthalers (Homo neanderthalensis) of een groot, sterk en slim dier zoals de mammoet? Waarom heeft de Homo sapiens zich over de hele wereld verspreid, zelfs tot en met oorden in Siberië of Groenland?
Bijzonder is hoe de schrijver bijvoorbeeld religie behandelt. Al sinds 10.000 v. C geloofden mensen in geesten, en hadden ze eigen rituelen. In het boek worden deze fundamentele kijkwijzen en culturen op een interessante manier neergezet. Wat is goed en wat is fout? Is een hele leuke vraag die behandeld wordt door te kijken naar de verschillende religies en levenswijzen.
Het einde van het boek gaat over de revolutie van de wetenschap, hoe kennis een steeds grotere rol is gaan spelen in de samenleving. De mate van verandering gaat wordt sneller en groter. Honderd jaar geleden was het nog niet mogelijk om atoombommen te maken, of iemand via een videoverbinding te zien aan de andere kant van de wereld. Wie weet waar we met onze mensheid en de wereld naar toe gaan?
Ik dacht dat ik al met een breed perspectief naar de wereld en het leven keek, maar door het lezen van dit boek zijn mijn ogen weer een stukje meer geopend. Het boek Sapiens van Yuval Noah Harari wekt vragen op en laat je nadenken.
0 reacties