Comfortzone: blijf ik erin of stap ik eruit?

Hoe vaak heb jij het volgende plaatje al gezien wat betreft je comfortzone?

Uit je comfortzone

Die kunnen we inmiddels al dromen. En natuurlijk weten we dat het goed is om uit je comfortzone te stappen. Maar hoe doe je dat dan? En moet je dan meteen all-in of mag het toch nog een klein beetje comfortabel zijn?

De jongens van de Jongleren Podcast bespraken afgelopen week in de podcast hoe zij hiermee omgaan. Ze bespraken naast de comfortzone nog drie andere zones.

1: Je Comfortzone

Deze plek kennen we goed, hier is het comfortabel. Je hebt je routine, je vaste baan, je studie, je sport. Vaste mensen waar je vaste dingen mee bespreekt. Je hoeft hier niet echt over iets na te denken en het gaat zijn gangetje.

Maar wat als dan toch het gevoel bekruipt dat je iets anders wilt? Iets komt voorbij en je voelt een kriebel in je buik? Ga je het doen of niet? Wat is de volgende stap?

2: De gevarenzone

Een stap uit je comfortzone is altijd een stap in de gevarenzone. Het is altijd spannend. Voor Daniel Wijnroks van de Jongleren Podcast was dit het vertellen aan zijn omgeving dat hij hiermee bezig was. Zo’n podcast paste nou eenmaal niet in het plaatje van heel veel mensen.

Belangrijk hierin is dat je de stap in deze zone niet te groot maakt. Als je een te grote stap zet, is de kans groot dat het te spannend en oncomfortabel is en het vergroot de kans dat je de stap terugzet naar je comfortzone.

In het geval van Daniel was de eerste kleine stap om het aan zijn huisgenoten te vertellen. Zo kon hij en zijn omgeving stap voor stap wennen aan het idee en zo kwam hij bij de leerzone.

3: Leerzone

In de leerzone heb je de eerste angsten en gevaren achter je gelaten. Hier kan je stapje voor stapje je comfortzone uitbreiden door steeds iets meer te doen. Daniel kon op dit moment de podcast onder meer vrienden en kennissen verspreiden en uiteindelijk live gaan voor heel de wereld!

4: Groeizone

Ten slotte heb je de groeizone. Hier kun je doelbewust jouw nieuwe inzichten en vaardigheden inzetten voor je persoonlijke groei. Je kan structureel doelen stellen en kijken hoe het bijdraagt aan wat jij graag wilt doen in je leven. Daniel is op het moment volle bak aan het werk om de podcast groot te maken en steeds opnieuw doelen aan het stellen. Als je de groeizone hebt bereikt, heb je officieel je comfortzone opgerekt. In deze fase voelt het weer comfortabel, op naar een nieuwe uitdaging! Hieronder vind je nog een mooi overzicht van alle zones.

Comfortzone

Wat is de laatste keer dat jij iets voor het eerst hebt gedaan?

Wanneer ben jij uit je comfortzone gegaan? We zijn heel benieuwd! Laat hier een reactie achter 🙂

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)