Eenzaamheid – hoe ga ik ermee om?

Iedereen ervaart het wel eens in meer of mindere mate: eenzaamheid. Een heel belangrijk onderwerp, wij als mensen zijn sociale dieren en hebben sociaal contact nodig om ons goed te voelen. Zo blijkt uit onderzoek dat eenzaamheid twintig procent dodelijker is dan roken en twee keer zo dodelijk als alcohol.

De jongens van de Jongleren Podcast bespraken afgelopen week in de podcast tips hoe je hiermee om kan gaan.

Waar komt je gevoel van eenzaamheid vandaan?

Er zijn twee voornaamste vormen van eenzaamheid: sociale en emotionele eenzaamheid. Je kan bij jezelf onderzoeken welke vorm jij voelt.

Sociale eenzaamheid gaat over het gemis van kennissen, vrienden of collega’s. In tijden van Covid denk ik dat we dit allemaal wel eens hebben gevoeld. Je werkt/studeert thuis en kan niet meer de kroeg in voor een gezellig biertje.

Emotionele eenzaamheid gaat over het missen van een écht hechte band met een of meerdere personen, meestal gaat het hier over het missen van een vriend/vriendin bij wie je écht alles kwijt kan.

Onderzoek bij jezelf welke vorm bij jou (wel eens) speelt. En kijk of je méér contacten op kan doen óf juist intiemere contacten.

Zoek de dingen op waar jij enthousiast van wordt

Een mooie eerste stap om je sociaal netwerk te vergroten is om bewust dingen op te zoeken waar jij enthousiast van wordt. Er zijn talloze verenigingen, maar ook community’s die passen bij jou interesse.

Of het nu voetbal, schaken, dansen of breien is. Voor elke passie is er een groep gelijkgestemden te vinden. Kijk of je die offline of juist online zou kunnen vinden.

Help iemand anders

De mooiste vorm om iemand anders en jezelf beter te laten voelen is door te helpen. Je kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk oppakken. Door andere mensen te helpen stijgt je eigenwaarde én je komt ook nog eens in contact met andere mensen, alleen maar voordelen!

Stop met social media

Het lijkt alsof sociale media als Instagram of LinkedIn bij uitstek ‘sociale plekken’ zijn. Maar niets is minder waar. Gus en Daniel geven in de podcast dat elke keer dat ze de keuze maken om minder op social media ze zich juist gelukkiger gaan voelen en meer in contact met hun omgeving.

Social media is één grote vergelijkingsmachine en gaat je niet helpen om je gelukkig te voelen. Haal die apps dus eens van je telefoon en kijk of je iemand kan bellen of appen die je al heel lang niet hebt gesproken. Misschien kan je eens bijpraten met een oude vriend, wie weet ontstaat er wel weer een vernieuwde vriendschap?

Praat erover

Het belangrijkste om eenzaamheid tegen te gaan is om erover te praten. Zoek iemand in je omgeving of zoek professionele hulp. En besef dat iedereen zich wel eens eenzaam voelt. Je bent nooit de enige (hoewel dat wel lijkt als je social media bekijkt…). En mocht je met mensen willen praten over je persoonlijke ontwikkeling, doelen, mediteren en/of lief zijn voor jezelf… kom dan voor in het warme bad van de Levensbazen Community!

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)