Energie hoog houden: hoe doe ik dat?

Hoe zorg je nou dat je je energie hoog houdt? Dat je lekker in je vel zit, zin in de dag om allemaal dingen te doen die voor jou belangrijk zijn.

De jongens van de Jongleren Podcast bespraken afgelopen week in de podcast tips om je energielevel hoog te houden.

Tip 1: Cirkel van Invloed

De cirkel van invloed is een model van Stephen Covey, hij geeft aan dat er een verschil is tussen jouw cirkel van invloed en jouw cirkel van betrokkenheid. In de cirkel van betrokkenheid ben je heel erg betrokken bij zaken, je vind het belangrijk kan je er druk om maken en zou graag zien dat er iets verandert. Denk aan het gedrag van je collega’s of medestudenten of iets basaals als het weer.

Je heb hier echter geen invloed op. Je kan hier zelf niets aan veranderen. Als je je energie hoog wilt houden is het verstandig om te focussen op de dingen waar jij wel invloed op hebt. Het loslaten van alle andere dingen zorgt voor meer energie.

Tip 2: Maak een lijst van dingen waar je energie van krijgt

Alle verandering start bij inzicht. Als je vaker meer energie wilt hebben is het eerste wat je kan doen: terugkijken. Pak je agenda en bekijk de afgelopen week of maand eens.

Schrijf op waar jouw aandacht naartoe ging. Waar hield je je mee bezig? Welke afspraken had je staan? Aan welke projecten heb je gewerkt?

Verdeel deze lijst vervolgens in twee kolommen: 1) Activiteiten die energie geven en 2) Activiteiten die energie kostten. Op het moment dat je deze lijst hebt gemaakt stel je jezelf simpelweg de vraag: hoe kan ik meer doen van de dingen die me energie geven? En hoe kan ik minder doen van de dingen die me energie kosten?

Een hele krachtige tool om dit op een structurele manier te doen is de Weekly Review. Als je daar meer over wilt weten kun je daarover lezen in de blog over focus en productiviteit.

Tip 3: Pas je eetgewoonten aan

Een andere factor dat veel invloed heeft op jouw energieniveau is je eetpatroon. Zorg dat je op vaste tijden gaat eten en dat je kiest voor de gezonde opties. Natuurlijk is het niet erg om af en toe een pizza naar binnen te werken, maar weet dat het invloed heeft op je energie. Als je even in een dip zit is je eetpatroon een concrete knop waar je aan kunt draaien.

Tip 4: Slaap

Je hoort steeds meer Amerikaans goeroes: “5 uur slaap is meer dan genoeg! Sta gewoon vroeg op en werk altijd aan je droomleven!” Het klopt dat sommige mensen genoeg hebben aan 5 uur slaap, maar het merendeel van de mensheid zal ongeveer 8 uur moeten slapen om optimaal te functioneren.

Uit elk onderzoek blijkt dat slaap zo’n beetje de belangrijkste factor is van hoe energiek je bent en hoe geconcentreerd je dag door kan komen. Hierbij helpt het heel erg om een vast slaappatroon te ontwikkelen. Kijk of je elke avond ongeveer op dezelfde tijd naar bed kan gaan en ongeveer op dezelfde tijd kan opstaan.

Tip 5: Sporten / bewegen

Als je even in een dipje zit, is bewegen een snelle manier om weer meer energie te krijgen. Ga een rondje (hard)lopen en maakt op die manier even je hoofd leeg. Mocht je het moeilijk vinden om jezelf ertoe te zetten om te gaan sporten dan kan je jezelf natuurlijk belonen. En beloon jezelf op het proces! Dus na elk rondje hardlopen mag je echt even gaan zitten voor dat kopje koffie. Je kan dit zelfs combineren met een grote beloning op langere termijn: dus na 20 rondjes hardlopen mag je een nieuwe telefoon of smartwatch kopen bijvoorbeeld.

Rustig aan

Het idee van deze blog is niet dat je meteen keihard gaat werken om alle tips te implementeren. Dat is niet heel bevorderlijk voor je energie 😉 Kies één ding om eens te proberen en kijk wat het je oplevert! Wij zijn in elk geval heel benieuwd, laat het even weten in de reacties!

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)