Hoe krijg je een Growth Mindset?

Je hebt vast wel eens gehoord van een Fixed en een Growth Mindset. Daarbij is je vast ook wel duidelijk dat het fijner is om te leven met een Growth Mindset. Echter, hoe wordt je bewust van jouw mindset én hoe krijg je dan een Growth Mindset? In de afbeelding hieronder zie je kort het verschil.

Hoe krijg je een growth mindset?

Aan de ene kant heb je fixed mindset, wat inhoud dat je geen ruimte voelt voor overige opties. Ik kan dit niet, ik ga dit niet leren, ik ga hier nooit mijn geld mee verdienen, ik krijg hier niet genoeg respect mee, en ga zo maar door. Allemaal gedachten die leiden tot gedrag wat bijdraagt aan dat de situatie blijft zoals deze is (Fixed dus).

Growth Mindset is het ruimte geven aan jezelf

Growth Mindset

Growth Mindset daarentegen is het geven van ruimte aan jezelf. Ik kan het nog niet, ik ga dit tot mijn beste mogelijkheid onder de knie krijgen, welke talenten en activiteiten kan ik inzetten om hier mijn geld mee te verdienen, welke invloed heb ik nog wél op deze situatie, hoe los ik deze situatie op, en ga zo maar door. Deze gedachten geven de ruimte aan jezelf om de stap wél te zetten en dus actie te ondernemen. In theorie heel simpel, we gaan voor die Growth Mindset natuurlijk! Maar hoe doe je dat?

Hoe doe je dat dan in de praktijk?

In de praktijk zullen we ervaren dat hoe goed we hier ook in zijn er altijd momenten zijn waarin we in een fixed mindset zitten, of in een omgeving zitten waarin een fixed mindset de overhand heeft. Het is aan jou om dit te herkennen en hier iets aan te doen. De thought-stop-replace tool gaat hierbij helpen.

Een heel concreet voorbeeld hiervan is het woordje nog. Door dit ene woordje toe te voegen zorg je al voor ruimte en mogelijkheden:

  • Ik kan dit niet -> Ik kan dit nog niet
  • Ik heb geen geld om dit te betalen -> ik heb nog geen geld om dit te betalen

Je kan gaan spelen met deze tool. Probeer jouw gedachten eens te vervangen door een Growth Mindset, stapje voor stapje ga je steeds meer jouw Growth Mindset ontwikkelen!

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)