6 Tips om te beginnen met lezen

We weten het allemaal: structureel boeken lezen is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Het is echter een grote uitdaging om hier ook tijd voor te maken en echt te beginnen met lezen. Even je telefoon pakken is toch makkelijker en kost minder moeite.

De jongens van de Jongleren Podcast bespraken afgelopen week in de podcast tips hoe je toch écht kan beginnen met het lezen van boeken.

Tip 1: Vind je intrinsieke motivatie voor een boek

In een van onze eerdere blog schreven we hoe je kan werken aan het vinden van je richting, hierin staat het beantwoorden van 3 vragen centraal:

  1. Wat vind ik belangrijk?
  2. Waar vind ik leuk?
  3. Wat kan ik goed?

De antwoorden op deze vragen kan je gebruiken om te bepalen wat een goed boek is wat je écht wilt lezen. Een boek dat gaat over een onderwerp dat je belangrijk vindt, leuk vindt of waar je nóg beter in wilt worden.

Tip 2: Nudging: leg dat boek bij je in de buurt

Als je vervolgens hebt bepaald welk boek je écht wilt lezen, kan je door middel van nudging zorgen dat je het boek sneller gaat lezen. Zoek een plek in je huis uit waar je het liefst een boek leest. Vervolgens leg je het boek daar in de buurt neer. Op de koffietafel, vensterbank of je bureau. Zo heb je elke keer een visuele reminder aan het boek dat je wilt lezen en ook nog eens op de plek waar je wilt lezen.

Tip 3: Maak het klein: begin met het lezen van één bladzijde

Deze tip kwam ook al terug in de blog over uitstelgedrag en zal nog veel vaker voorkomen: maak het klein. Op het moment dat je met jezelf afspreekt dat het ook oké is om gewoon één bladzijde te lezen, wordt het makkelijker om het boek op te pakken en te beginnen. Als het bij één bladzijde blijft kan je tevreden het boek weer wegleggen, wat echter vaker zal gebeuren is dat je er dan lekker inzit en vervolgens toch wat meer leest! Maak je doel om te lezen dus belachelijk klein. En vergeet jezelf niet te belonen op het moment dat je die bladzijde gelezen hebt!

Tip 4: Maak een wishlist voor je boeken

Nadat je weet wat voor jou belangrijk is en welke onderwerpen in lijn van jouw richting liggen, kun je meteen een grotere wishlist maken van boeken die je zou willen lezen. Op het moment dat het boek dat je aan het lezen bijna uit is, kan je weer nudging toepassen: koop alvast het volgende boek dat je wilt lezen en leg dat in de buurt. Zo ben je gemotiveerd om je huidige boek uit te lezen.

Tip 5: Visualiseer

Het lezen van één boek gaat waarschijnlijk niet meteen heel je leven veranderen. Dat maakt het soms ook moeilijk om aan te beginnen. Wat kan helpen is om ook eens op de lange termijn te denken. Visualiseer eens hoe je leven eruit ziet als je een boek per maand zou lezen. Wat zou dat je opleveren? Als het lukt om dat beeld vast te houden heb je een mooie motivatie om hiernaartoe te werken.

De volgende stap

Heb je moeite met het beginnen van het lezen met boeken? Begin dan met het bedenken wat voor jou echt belangrijk is in je leven. Een mooi hulpmiddel hiervoor is het gratis ebook dat we hebben geschreven met vier concrete tools om je richting te vinden.

Op het moment dat je dit helder hebt, kun je gaan beginnen! Welk boek ga jij als eerste lezen?

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)