Hoe beïnvloed ik mijn gedachten?

We schreven al eerder dat we steeds drukker worden. Dit is niet alleen merkbaar in onze agenda, maar ook in ons hoofd. We weten zeker dat ook jij vaak een vol hoofd hebt en dat de gedachten maar voorbij blijven schieten. De jongens van de Jongleren Podcast bespraken afgelopen week in de podcast over dit thema, bespreken hoe je bewust kan worden van je gedachten en proberen de vraag te beantwoorden: Hoe beïnvloed ik mijn gedachten?

Wat zorgt voor een vol hoofd?

De eerste stap om je gedachten te beïnvloeden is te gaan herkennen wat bij jou zorgt voor een vol hoofd. Thijs Launspach deelt in zijn boek Fokking Druk hier een mooie en praktische oefening: maak simpelweg een lijstje met 5 dingen die voor drukte zorgen in jouw leven. Dat kan heel praktisch zijn van: colleges waar je geen zin in hebt, collega’s die maar blijven mailen of juist meer persoonlijk als FOMO of iets als perfectionisme. Als je in de gelegenheid bent: stop even met lezen en maak jouw lijstje.

1.

2.

3.

4.

5.

Wat zorgt voor rust in je hoofd?

Als je inzicht hebt kan je voor jezelf nagaan wat bij jou voor rust zorgt. Zo vertelde Manouk van Levensbazen dat ze heel bewust is gaan kijken wat haar energie geeft en wat haar energie kost. Op welke moment wordt jij even stil? Op welke momenten komen jouw gedachten naar boven?

Je kan deze momenten van rust bewust op gaan zoeken als je je gedachten wilt beïnvloeden. Tools die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld: alleen wandelen, yoga, meditatie of journallen (je gedachten in een boekje opschrijven).

Beinvloed je gedachten (positief natuurlijk 🙂 )

Als je tijdens meditaties of wandelsessie je bewust wordt van je gedachten kan je hier ook wat aan doen! Schrijf ze op en kijk of je ze positief kunt beïnvloeden. De jongens van de Jongleren Podcast raden hiervoor het boek Master Your Mindset aan.

In het boek wordt ook een krachtige tool besproken: Positieve Affirmaties. Het woord affirmatie komt van het Latijn en betekent bekrachtigen of versterken. Wie maar vaak genoeg positieve affirmaties herhaalt traint zijn hersenen om positiever te denken.

Voorbeelden van affirmaties zijn:

  1. Ik ben krachtig
  2. Ik accepteer mijzelf zoals ik ben
  3. Ik geef mezelf de ruimte om fouten te maken
  4. Ik ben veilig
  5. Ik ben tevreden
  6. Ik ben gezond

Het voelt misschien wat zweverig, maar het is zeker het proberen waard. In onze ervaring heeft het een sterk effect hoe je de rest van de dag of de week instapt.

We hopen dat je aan de slag kan hiermee! Heb je nog vragen hoe je je gedachten kunt beïnvloeden? Stel ze dan hieronder!

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)