Hoe haal je je doelen?

Hoe zorg je dat je je doelen behaalt? Dat je niet alleen aan iets begint, maar het ook vol kan houden. En hoe zorg je dat je niet teveel van jezelf eist in je persoonlijke ontwikkeling. Het antwoord op al deze vragen heeft te maken met het kinderverhaal van de schildpad versus de haas:

Nadat de haas de schildpad belachelijk maakte om zijn gebrek aan snelheid besloot de schildpad de haas uit te dagen voor een wedstrijd.

De schildpad versus de haas

De haas nam de uitdaging meteen aan en sprong er snel vandoor. De schildpad ging heel rustig op weg. Nu was het die dag erg warm weer met een brandende zon, en de haas werd halverwege moe en slaperig. “Weet je wat,” dacht hij. “Ik doe even een tukje onder die heg hier. Zelfs als die schildpad me onderwijl voorbij loopt, heb ik hem in een flits weer ingehaald.” De haas ging in de schaduw liggen en sliep in.

De schildpad kroop gestaag voort onder de warme zon. Pas na lange tijd werd de haas wakker. Het was veel later dan hij dacht en hij keek eens rond. Geen schildpad te bekennen. “Nou nou,” mompelde hij, “waar zit dat vriendje? Wacht maar, ik zal hem eens wat laten zien.”

Als een pijl uit een boog schoot hij weg, door het korte gras, door het koren, over sloten, langs braamstruiken, en bij de laatste bocht bleef hij even staan om te zien waar de eindstreep lag. Daar! En nog geen halve meter ervoor kroop de schildpad, langzaam maar zeker, stap voor stap, dichter en dichter naar het eindpunt.

Met een geweldige sprong stoof de haas erop af. Maar hij was te laat. Toen hij de lijn passeerde, was de schildpad hem juist voor geweest.

Te snel resultaat willen zien

Onze valkuil als mens is dat we meteen grootse verandering willen, dat zie je goed rond het nieuwe jaar. Veel mensen hebben voornemens als: stoppen met roken, elke week 3x sporten, gezonder leven, meer tijd voor vrienden en familie én soms allemaal tegelijk. We zien allemaal van ver al aankomen dat het dan waarschijnlijk niet zal lukken.

Dat is gedrag van een haas, iemand die snel naar voren springt en heel snel resultaat wilt. Het gevolg is dat je al snel op zoek gaat naar een mooie boom of heg om onder te rusten. En de vraag is of je dan weer opstaat om je nieuwe gewoonte weer op te pakken.

Doelen halen als een schildpad

Een levensbaas pakt verandering van gewoontes aan als een schildpad: stapje voor stapje. Maak je doelen zo belachelijk klein dat je niet anders kan dan ze behalen. Als je vaker wilt lezen kan je met jezelf afspreken om elke dag 5 pagina’s te lezen. Als je meer wilt sporten, doe elke dag 5 push-ups, als je gezonder wilt leven, eet elke dag 1 stuk fruit extra.

Deze kleine stappen leveren je op de lange termijn enorm veel op. Stel je leest elke dag 5 pagina’s in circa 5 minuten, dan heb je in een jaar alweer 10 boeken gelezen en in 10 jaar 100 boeken, etc.

En het mooie van dit alles: vaak is het starten van iets het moeilijkst. Naar de sportschool gaan is moeilijker dan er een uur blijven. Door je doel klein te maken (5 pagina’s te lezen) is het makkelijker om te beginnen met lezen en als je eenmaal bezig bent zul je misschien wel langer gaan lezen. De boodschap die we mee willen geven voordat je deze cursus induikt is om niet te proberen alles in een keer toe te passen.

Welk stapje ga jij zetten?

Probeer die schildpad te zijn en kies 1 ding waar je komende periode mee aan de slag gaat! Laat weten in de reacties welk klein stapje jij gaat zetten!

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)