Hoe maak ik de juiste keuze?

Op een dag maak je wel duizenden keuzes. Kleine keuzes over wat te maken voor het avondeten, maar ook grotere keuzes over wat je wilt gaan studeren of waar je wilt gaan werken. Maar wat is nu een goede keuze? En hoe maak je die? De jongens van de Jongleren Podcast bespraken afgelopen week in de podcast dit thema en helpen je bij keuzestress.

Keuzes worden gevoed door twijfel

Veel mensen hebben last van keuzestress. Wat is nu de beste keuze en wat als ik het verkeerde kies? Door die twijfel, twijfel je aan jezelf. Het is dan goed om wat ‘dieper’ in jezelf te duiken. Wat vindt je belangrijk? Wat zijn je waarden in het leven? Als je weet wie je bent, wat je wilt en wat je waarden zijn in het leven, is het een stuk makkelijker om de keuze te maken. Je kijkt hoe de keuze zich verhoudt tot deze onderdelen in je leven en daardoor wordt het makkelijker om iets te beslissen. 

Zo kun je ook makkelijker keuzes elimineren. Net als bij meerkeuze examens zijn er altijd antwoorden die er het verst van het ‘goede’ antwoord af liggen. Zo kun je dit ook toepassen bij jouw keuzes in het dagelijkse leven. Een simpel voorbeeld: als je een rustige vakantie wilt, is het niet handig om een stedentrip te boeken, en kun je die alvast afstrepen!

Keuzematrix

Een tool die je helpt bij keuzes maken is het Eisenhower model, veel aangehaald ook door Stephen Covey. 

Hoe maak ik de juiste keuze?

Deze bestaat uit vier onderdelen, met de klok mee vanuit linksboven:

  1. Belangrijk, maar niet urgent (linksboven). Bijvoorbeeld het bellen van een goede vriend of familie.
  2. Belangrijk, en urgent. Bijvoorbeeld het maken van een opdracht die morgen af moet zijn. 
  3. Niet belangrijk, wel urgent. Bijvoorbeeld administratie zoals telefoontjes die je nog moet plegen of mails die je moet beantwoorden. 
  4. Niet belangrijk en niet urgent. Hier hoef je niets mee te doen.

Bij het maken van een keuze kijk je binnen welk kwadrant deze past. Dit helpt je om te zien hoe belangrijk deze keuze nu is en of je er iets mee moet doen. 

Wat daarbij kan helpen is naar het kijken van de toekomstige gevolgen van je keuze. Helpt het me op de lange termijn en past het bijvoorbeeld bij de doelen die ik wil behalen.

Ik kies maar daarna slaat de twijfel toe

Dan heb je eindelijk gekozen maar begin je toch gelijk te twijfelen aan je keuze. Dit noemen ze verliesaversie. Het betekent dat er een grotere angst is om iets te verliezen, dan de ambitie om iets te winnen. Dat speelt op veelal op na het maken van belangrijke (lange termijn) keuzes. De vraag speelt gelijk door je hoofd: Wat als ik het andere pad bewandeld had? Zag mijn leven er dan niet veel beter uit?

De filosoof Friedrich Nietzsche zei daarover het volgende: Kies en bemin je keuze. Als je vol focust op de goede argumenten die je had bij het maken van deze keuze, voed je jouw keuze met positiviteit. En geef je dus steeds positieve aandacht aan die keuze wat het een stuk makkelijker maakt om achter je keuze te staan.  

We hopen dat je aan de slag kan hiermee! Heb je nog vragen het maken van de juiste keuze? Of juist nog meer goede tips? Laat het dan weten hieronder!

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)