Hoe vind ik mijn richting?

Tegenwoordig lees je in bijna elk artikel dat je jouw ultieme passie of ‘why’ moet vinden en vervolgens alles in het teken moet staan om daar aan te werken, maar hoe vind je die richting? Er zijn maar heel weinig mensen die één duidelijke passie hebben en zo’n duidelijke richting hebben.

Vaak zie je deze mensen in de topsport. Iemand als Erben Wennemars wist de eerste keer dat hij op ijs stond dat hij de top wilde halen als schaatser. Dit maakte dat hij alles in het teken van dit ene doel kon zetten.

De eerste stap om jouw richting te vinden

Voor de meeste mensen is dit niet zo duidelijk en dat is helemaal oke. Een Levensbaas hoeft niet één ultieme passie te hebben, hij/zij is echter wel bewust bezig met de toekomst. Waar wil ik heen, wat wil ik bereiken, wat voor persoon wil ik worden?

Het mooie is dat je je richting nog niet helder hoeft te hebben. Het is belangrijk dat je begint.

Je hoeft niet geweldig te zijn om te beginnen, je moet echter wel beginnen om geweldig te kunnen zijn.

Zet gewoon die eerste kleine stap en blijf stapjes zetten. Zo zal je steeds iets helderder krijgen wat voor jou belangrijk is.

Tool om je richting te bepalen

Een tool die je kan helpen om jouw richting te vinden is het Levensbazen Manifest.

Hoe vind ik mijn richting?

Hierboven zie je de drie vragen van het manifest:

  1. Wat vind ik belangrijk?
  2. Wat vind ik leuk?
  3. Waar ben ik goed in?

Door antwoord te geven op de drie vragen komen vanzelf de elementen naar boven die voor jouw belangrijk zijn. Ook hier geldt weer: het belangrijkste is om te beginnen. Dus pak pen en papier en probeer op elke vraag in elk geval één ding op te schrijven.

Gedaan? Dan ben je in weer een stapje dichter bij jouw richting. Het mooie aan deze tool is dat het een bewegend document is. Je maakt een eerste stap door het document nu in

te vullen en gunt jezelf de ruimte om dit te mogen ontwikkelen op het moment dat je weer nieuwe dingen leert. Het is oké om eerst een of twee antwoorden te geven. Hiermee maak je in elk geval een start.

Keuzes maken in lijn van jouw richting

Als je een eerste opzet hebt van je manifest. En je bijvoorbeeld hebt opgeschreven dat je vrienden en familie belangrijk vindt, je het leuk vindt om zelf aan projecten te werken en je goed bent in het verbinden van mensen, dan kun je op basis hiervan keuzes maken voor de acties die je zet.

Als je voor een keuze staat kun je jezelf afvragen:

  1. Draagt dit bij aan wat ik belangrijk vindt (of het ontdekken hiervan)?
  2. Draagt dit bij aan wat ik leuk vindt (of het ontdekken hiervan)?
  3. Kan ik mijn talenten hierin kwijt (of kan ik mijn talenten hierin ontdekken)?

Op deze manier hoef je dus geen ultieme passie te hebben, maar kan je wel heel bewust nadenken over een nieuwe studie of baan. Over de tijd heen kan je jouw manifest steeds verder aanvullen en krijg je steeds scherper wat jouw richting is.

De volgende stap

Als volgende stap kan je ons Ebook downloaden, hierin is het manifest één van de vier tools die we beschrijven, daarnaast kun je altijd een vraag stellen hieronder of op instagram. We are happy to help!

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)