Omgaan met kritiek

Het is nooit leuk om kritiek te krijgen, maar hoe ga je hier op een goede manier mee om? De jongens van de Jongleren Podcast bespraken afgelopen week in de podcast tips hoe kunt omgaan met kritiek.

Wie geeft mij kritiek of feedback?

De eerste stap is om te onderzoeken wie jou kritiek geeft en vanuit welke intentie dat gebeurt. Het gaat voorkomen dat als jij echt voor jezelf durft te kiezen en je dromen durft na te leven dat mensen daar wat van vinden. Hoe je omgaat met de kritiek hangt af van de intentie van de gever van kritiek. Heeft diegene echt de intentie om jou te helpen? Of is diegene zelf geraakt door iets wat jij al dan niet bewust hebt gedaan, dan is het de moeite waard om de kritiek te onderzoeken. Anders kan je de ander vriendelijk bedanken en gewoon lekker doorgaan met het rocken van je leven!

LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

Als de intentie van de ander goed is kan je naar de volgende stap in het omgaan met kritiek: kijk of je het goed begrijpt en waar het vandaan komt. Probeer in je eigen woorden de kritiek samen te vatten en vraag door om nóg beter te begrijpen waar het vandaan komt.

Op het moment dat je snapt wat de ander probeert aan te geven kan je bij jezelf nagaan: ben ik het ergens mee eens? Zoja, dan kan je simpelweg aangeven dat je het eens bent met de gegeven feedback en dat je ermee aan de slag zult gaan.

Ben je het er niet mee eens? Durf dat dan ook aan te geven, je kan aangeven dat je het anders ziet. Het is heel interessant om te kijken wat de ander op dat moment zegt. De kans is groot dat diegene jouw perspectief ook beter gaat begrijpen.

Bedankt voor de feedback

De laatste stap is om de ander te bedanken voor de feedback. Mensen met de juiste intentie hebben de moeite genomen om iets met jou te delen om jou beter/bewuster te maken van je eigen gedrag. Ongeacht of je het er volledig mee eens bent kan je de ander in elk geval bedanken voor de moeite!

Hoe ga jij om met kritiek of feedback? Laat het weten in de reacties 🙂

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)