Omgaan met stress

We zijn tegenwoord met zijn allen Fokking Druk. Maar hoe ga je op een goede manier om met stress? De jongens van de Jongleren Podcast bespraken afgelopen week in de podcast tips hoe kunt omgaan met stress.

Hoe ga je om met stress: krijgen van inzicht

De eerste stap is om jouw eigen stressignalen te herkennen. Wat ga je doen op het moment dat je gestresst bent? In het boek Fokking Druk van Thijs Launspach staat een hele behulpzame tabel die je hiervoor kan raadplegen.

omgaan met stress
Omgaan met stress: Stressignalen

Dit zijn veelvoorkomende stresssignalen en iedereen heeft verschillende signalen. Kijk dus eens voor jezelf welke jij herkent op het moment dat je stress ervaart.

Geef je stress een cijfer

Een andere manier om inzicht te creeren voor jezelf is door je stressniveau een cijfer te geven. Hierbij is een 1 helemaal geen stress en een 10 een burn-out. Op het moment dat je jouw cijfer weet, kan je ook inschatten welke acties je kunt nemen. Is een kopje koffie minder genoeg? Of is het echt even nodig om er een paar dagen tussenuit te gaan.

Plan je eigen rustdagen in

Onze generatie vind het heel moeilijk om gewoon ‘niks’ te doen. We willen altijd productief bezig zijn en meer, meer meer. Des te belangrijker om juist je eigen rust in te plannen. Het is niet gezond om altijd door te gaan. Kijk naar je agenda, zoek een gaatje en ga een middagje lekker wandelen, fietsen of een terrasje pakken!

Stel prioriteiten

Een hele krachtige tool om prioriteiten te stellen is de vraag: Moet ik dit nu doen? Je kan namelijk op elk woord de nadruk leggen:

  • MOET ik dit nu doen? (of hoeft het eigenlijk niet?)
  • moet IK dit nu doen? (of kan iemand anders het ook doen?)
  • moet ik DIT nu doen? (of is iets anders belangrijker?)
  • moet ik dit NU doen? (of kan het ook later?)

Op deze manier kan je heel bewust gaan kijken naar wat je wel en niet doet en kan je waarschijnlijk veel niet of later doen!

In the end heeft iedereen zijn eigen tools tegen stress. We zijn dan ook heel benieuwd: wat werkt voor jou als je gestresst bent?

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)