4 Tips tegen uitstelgedrag

Een van de kernelementen van een Levensbaas is actie ondernemen. Je gaat je ontwikkelen op het moment dat je dingen gaat uitproberen. Toch komt het wel eens voor dat er niets uit je handen komt. Je stelt toch dat telefoontje uit, zet niet de volgende stap in het schrijven van je scriptie óf wacht toch weer tot de laatste dag met leren. Wat kun je doen tegen uitstelgedrag?

De jongens van de Jongleren Podcast bespraken dit afgelopen week in de podcast. Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Tip 1: Doe een stapje terug

Het feit dat je uitstelgedrag vertoont, komt ergens vandaan. Vaak heeft dit te maken met een bepaalde pijn die je probeert te vermijden. Waar zie je tegen op? Wat zou er kunnen gebeuren? Zie je op tegen het ellenlange proces? Of tegen de mogelijke feedback van iemand? Op het moment dat je onderzoekt waar je uitstelgedrag vandaan komt kun je dit ook makkelijker overwinnen.

Tip 2: Maak het klein

Kleine stappen, we kunnen het binnen de Levensbazen Community niet vaak genoeg zeggen. Ook hier geldt het weer: ben je je scriptie aan het uitstellen? Maak het klein! Stel jezelf als doel om 1 pagina te schrijven. Of 1 relevant artikel te lezen. Zo ben je in elk geval begonnen en vaak is het zelfs zo dat als je eenmaal bezig bent die tweede pagina veel makkelijker uit je vingers komt.

Tip 3: Beloon jezelf

Houd het ook leuk door jezelf te belonen. Dus heb jij die ene pagina geschreven? Beloon jezelf! Zet een lekkere kop thee, pak een stuk chocola of haal een frisse neus. Op deze manier heb je nog meer motivatie om te beginnen en houd je het proces leuk.

Vaak mogen we onszelf pas belonen als de scriptie af is of het tentamen gehaald, hoeveel leuker en makkelijker kunnen we het onszelf maken als we onszelf ook tussendoor belonen?

Tip 4: Zoek support!

Je hoeft het niet alleen te doen, zoek een buddy of mastermind die je kan helpen met het behalen van je doelen. Spreek met elkaar af dat jullie allebei vandaag ‘x’ pagina’s moeten schrijven. Je mag jezelf belonen op het moment dat jullie het allebei gehaald hebben. Je hebt gegarandeerd support aan elkaar.

Binnen de Levensbazen Community kom je meteen in een omgeving van support die je kunt gebruiken om je doelen te behalen. Natuurlijk kun je ook gewoon een van je vrienden vragen voor support.

Wat is jouw tip?

Dit zijn onze tips op een rij. Heb jij nog een mooie tip die we toe kunnen voegen? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)