Workshop: Wat zijn mijn Triggers?

op 25 juni 2021 kwam Timon Visser een workshop geven voor de Levensbazen Community. Lid Marlies van Heijst deelt in deze blog haar ervaringen.

Iedereen heeft persoonlijke triggers. Dit zijn momenten waarop je op een bepaalde manier op een situatie reageert, meestal op een manier die je niet helemaal wenst. De manier waarop je reageert komt ergens vandaan en is vaak ontstaan vanuit iets wat je vroeger hebt meegemaakt. Een trigger lokt dus een bepaalde reactie uit. Je kan meestal niks veranderen aan de trigger maar je kan wel je manier van reageren veranderen.

Meer inzicht in je persoonlijke triggers geeft je de ruimte om een keus te maken om anders te reageren op een trigger. Timon Visser ging met ons in de workshop aan de slag om inzicht te verkrijgen in onze persoonlijke triggers en verbanden te leggen met gebeurtenissen uit ons leven.

Aan de slag met je Levenslijn

De workshop begon met het delen van onze dankbaarheid en doel van de workshop. Vervolgens gingen we aan de slag met het maken van onze ‘Levenslijn’. De Levenslijn is een tool waarbij je betekenisvolle momenten uit je leven neerzet op een positieve of negatieve as van 0 jaar tot nu. Dit kan bijvoorbeeld ´gebroken been´ als negatieve gebeurtenis in 2010.

Na het maken van de Levenslijn gingen we in kleine groepjes uiteen om een paar gebeurtenissen op onze Levenslijn uit te lichten en te delen met elkaar. Zo ontstonden mooie momenten waarbij verbondenheid en de kracht van het delen met elkaar en luisteren naar elkaar sterk gevoeld werd, zeker ook bij het delen van de negatievere momenten op de Levenslijn. Wat naar voren kwam bij de plenaire bespreking is dat een gebeurtenis soms zowel positief als negatief was, dat uit een negatieve gebeurtenis vaak iets positiefs komt en dat we het makkelijker vinden om negatieve momenten te bedenken dan positieve momenten.

Het mooie van deze tool is dat je inzicht gaat krijgen in momenten in je leven die betekenisvol waren, vervolgens kan je gaan kijken welke invloed die momenten hebben op je gedrag en triggers in het hier en nu.

“Maak je toekomst belangrijk door over je verleden te leren”

Levenslijn koppelen aan triggers

Na het bespreken van de Levenslijn gingen we dan ook weer  uiteen in kleine groepjes om de gebeurtenissen uit de Levenslijn te koppelen aan bepaalde triggers. Zijn er situaties waarin je op een bepaalde manier reageert die niet per se logisch is? Waar komt dit vandaan? Kan je dit koppelen aan een gebeurtenis op de Levenslijn? Zijn er ook positieve triggers? Het stukje herkenning is belangrijk om te krijgen omdat je zo op een moment dat iets getriggerd wordt, je de trigger herkent, er even afstand van kan doen en zo de ruimte creëert om een andere keuze te maken over hoe je reageert.

Checkout

De workshop werd afgesloten met een korte check-out: wat is het mooiste inzicht dat je hebt gehad deze workshop? Een greep uit de inzichten: ‘Maak je toekomst belangrijk door over je verleden te leren’, ‘Maak van je wond je kracht’ en ‘Wat heb jij in het leven geleerd wat je anderen kan leren?’. Tot slot werd een – gedurende de workshop zelfgeschreven –  gedicht door Milan voorgedragen dat iets triggerde bij Timon.

“Wat heb jij in het leven geleerd wat je anderen kan leren? ”

Het was een inspirerende sessie die mij meer inzicht heeft gegeven in de positieve en negatieve momenten uit mijn leven die in het heden invloed hebben op mijn gedrag. Ik heb meer inzicht gekregen in wat mijn triggers zijn, waar die uit voortkomen en kan daar hopelijk in de toekomst ook beter op inspelen. Wat zijn jouw triggers?

Deze blog is geschreven door Marlies van Heijst, lid van de Levensbazen Community.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tim (25) en Léon (26) hebben Levensbazen opgericht om jongeren bij elkaar te brengen om samen te groeien. Join onze community om samen de baas over ons eigen leven te worden :)

IN DEZE BLOG:
weet jij al welke studie of baan je wilt?

Download hier 4 concrete tools die je kunnen helpen :)